20 april 2016

Saftiga päronrutor med kolatäcke

Denna vecka känns verkligen upp och ner, eftersom jag är på resande fot med jobbet. Alla är så snälla och bjuder på fika när jag kommer på möte och jag är inte den som tackar nej till sötsaker. Och då ska vi inte ens tala om hotellfrukost. Underbart. Här är ett recept på smarrigt recept med päron och kola i kombination. Mums! Receptet kommer från tidningen Hembakat.

Päronrutor

Ingredienser (ca 24 st)
150 g smör
½ dl mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 päron

Glasyr
300 g färskost, t ex Philadelphia
1 dl florsocker
1 dl kolasås

Garnering
Kokos

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt mjölken. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Rör ner smörblandningen i äggsmeten.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner blandningen i smeten och vänd ihop allt till en jämn smet. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 25 x 35 cm. Häll i smeten.

Skala och skär päronen i bitar. Fördela dem på smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den svalna.

Glasyr: Vispa ihop färskost, florsocker och kolasås. Bred glasyren över kakan. Dekorera kakan med kokos. Skär den i rutor.

18 april 2016

Upphottad husmanskort med parmesan

Måndag igen, gott folk! Och det betyder en ny matlåda. Själv åt jag rester efter gårdagen och i eftermiddag ska jag hämta veckans matkasse på ICA. Jippi! Lyx att slippa fundera "vad ska vi ha för mat idag" varannan vecka. Speciellt senaste tiden när orken och fantasin har varit noll pga konstant sjukdom i familjen. Har inte dottern varit sjuk har det varit jag och/eller sambon. Mysigt med dagisstart och alla baciller man ska härdas från...

Här kommer i alla fall ett smarrigt recept på supergod kycklingfärslimpa. Potatismoset levde tyvärr inte upp till samma standard, men var helt okej.

Kycklingfärslimpa med parmesanpotatismos


Ingredienser (4 port)
Färslimpa
1/2 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1 ägg
2 vitlöksklyftor
ca 500 g kycklingfärs
1/2 tsk salt
2 krm peppar
140 g bacon

Mos
900 g mjölig potatis
2 palsternackor
100 g parmesanost
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 citron

65 g röd mangold

Gör så här
Sätt ugnen på 225°C.
Färslimpa: Blanda ströbröd, mjölk och ägg i en bunke och låt svälla någon minut. Pressa i vitlöken.
Blanda färs, salt och peppar med ströbrödsblandningen till en slät smet. Forma smeten till två tunna limpor på en plåt och linda bacon runt om. Sätt in plåten mitt i ugnen ca 15 minuter. Sätt därefter på grilleffekten och låt stå i ytterligare ca 5 minuter.

Mos: Skala och dela potatisen och palsternackorna i bitar. Koka dem mjuka i en kastrull med saltat vatten. Riv parmesanosten. Värm mjölken. Stöt potatis/palsternacka och blanda med varm mjölk och parmesan. Smaka av med lite salt och pressad citron.

Servera färslimpan med mos och mangold. Jag lade även till lite paprika.

receptkälla: ICAs matkasse

11 april 2016

Krämig soppa på blomkål

En riktigt smarrig och krämig blomkålssoppa går alltid hem. Jag är egentligen ingen soppmänniska men denna var en riktig höjdare. Vi kör ju numera ICAS matkasse varannan vecka och denna vecka var recepten signerade Tina Nordström (alias Mat-Tina). Så lyxigt att laga mat och veta att alla ingredienser finns hemma i kylen. Denna soppa hade jag aldrig ramlat över annars.

Blomkålssoppa


Ingredienser
1 blomkål (à ca 800 g)
1 gul lök
2 krm chilipulver
1 msk olja
8 dl vatten
2 dl mjölk
2 dl crème fraiche
salt och peppar
paprikapulver och cayennepeppar
1 lime
1/2 kruka gräslök

Gör så här
Ansa blomkålen och skär den i bitar. Skala och hacka lök. Fräs grönsakerna i oljan i en stor kastrull. Tillsätt vatten, mjölk och crème fraiche. Låt koka ca 15 minuter under lock. Mixa slätt och häll tillbaka i kastrullen. Smaka av med salt, peppar, paprikapulver, cayennepeppar och färskpressad lime.

receptinspiration: ICAs matkasse
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...