28 december 2012

Kvibilleost till förrätt på nyår

Julhelgen är över. Efter en hektisk höst valde jag att totalt koppla ner mig från bloggandet. Men nu börjar det dra ihop sig till nyår och även om vi är bortbjudna tänkte jag bjuda på en jättegod förrätt som jag gjorde för några år sen - kvibilleost i röda endiver (skulle varit röda endiver i alla fall, men de var slut när vi handlade nyårsmaten så vi improviserade som bilden visar).

Förrätt till nyår

Ingredienser

140 g Kvibille gräddädel
3 msk crème fraîche
1 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1 st äpple, Granny smith
150 g valnötter
1 huvud endivesallad, röd (eller vit)

Gör så här

Smula sönder osten i en skål och rör samman med créme fraiche, det ska vara lite klumpar kvar av osten. Smaksätt med olivolja, en liten nypa flingsalt och svartpeppar från kvarn. Skala och tärna äpplet i små tärningar, blanda med osten. Rosta valnötterna med lite flingsalt i en torr stekpanna. Skölj salladsbladen och låt dem torka. Lägg en klick ostcrème i varje blad och strö över lite krossade valnötter.

receptkälla: recept.nu (Leila Lindholm)

Ber om ursäkt för dålig bildkvalitet. Dåligt ljus, en halvkass kamera och stressad värdinna är ingen bra kombination.


20 december 2012

Wienernougat är julens godaste choklad

Bara två arbetsdagar kvar innan jul och det är full fart rakt in i kaklet. Tänkte dock bjuda på min favorit från helgens bak av julgodis - wienernougat. Att jag aldrig tänkt att baka detta tidigare. Det är verkligen hur gott som helst med nougat. Receptet hittade jag av en slump på bloggen Elins bakficka. Är lite avundsjuk för att mina bitar inte blev lika snygga som hennes, men jag hade kanske lite för bråttom när jag delade nougaten...

Wienernougat

Ingredienser

250 g nougat
75 gram mjölkchoklad
75 gram mörk choklad
100 g mandelspån

Gör så här

Rosta mandeln i en torr stekpanna. Smält nougaten och chokladen över vattenbad. Rör ihop alltsammans. Täck en form med bakplåtspapper och häll i smeten. Man vill gärna att bitarna blir 1-1,5 cm höga. Ställ kallt i ungefär en timme. Skär sedan lagom stora bitar.

18 december 2012

Snabb laxrätt till matlådan

Lax går alltid hem, eller hur? Jag har ett antal "panikrätter" jag gör när jag inte har någon inspiration eller tid att vara kreativ i köket. Det har varit en intensiv månad hittills, både på jobbet och på hemmaplan. Vi har köpt hus (!) vilket känns både spänannde och skrämmande, och kräver en del turer till banken, besiktning och en hel del annat att ta tag i inför flytten. Det vänder liksom upp och ner på tillvaron lite. Då blir min kreativitet i köket lidande, men bättring lovas.

Så länge får ni stå ut med en av mina panikrätter gjord på stekt laxfilé (kryddad med citronpeppar) samt bulgur i kombination med broccoli. Mums!

17 december 2012

Goda rocky roads

Här kommer ytterligare ett chokladrecept från helgens produktion av julgodis. Rocky roads är som en komplett godisblandning med nötter, choklad, dumle och minimarshmallows. Gott.

Rocky roads

Ingredienser

400 g mjölkchoklad
15 st dumlekola
3 1/2 dl blandade salta nötter (tex cashew-, pistasch- och jordnötter)
1 dl vårgårdaris
1 1/2 dl minimarshmallows

Gör så här

Smält chokladen i vattenbad. Blanda chokladen med övriga ingredienser. Bred ut smeten i en bakpappersklädd form, ca 15 x 20 cm (för ca 40 bitar). Ställ kallt ca 2 timmar. Skär i bitar.

Pyttipanna på grekiskt vis

Dagens lunch går på grekiskt tema. Det känns som att jag behöver lite variation i alla julsmaker just nu så jag hoppas denna grekiska pyttipanna ska ge just det. Slängde ihop den sent igår kväll efter att vi kommit hem från julfest hos svärfar och sambo, så nu hoppas jag den är god för magen har redan börjat kurra.

Grekisk pyttipanna

Ingredienser (2-3 port)

3 stora kycklingfiléer
2 paprikor
1 rödlök
2 tomater
potatis
oliver
fetaost
salt och peppar
torkade örter

olivolja
soja
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Gör så här

Skär kycklingfiléerna i ganska stora strimlor. Lägg strimlorna i en bunke och tillsätt olja, soja, vitlök, salt, peppar och torkade örter. Blanda väl och ställ åt sidan så länge. Dela potatisen i klyftor och lägg i en ugnsform. Häll över lite olja så att potatisen inte fastnar i botten, salta och låt stå i ugnen ca 15 minuter (225 grader). Skär paprikan i grova bitar, rödlöken likaså. Lägg sedan lök, paprika och kyckling i ugnsformen tillsammans med potatisen och ställ in i ugnen igen i ca 30-45 minuter. Dela tomaterna och ev. fetaosten. Efter halva tiden ta ut formen och lägg i tomater, oliver och fetaost.

16 december 2012

Chokladcrisp med nötter

Igår drog värsta snöovädret in över stan och då passade jag och svägerskan på att ha en heldag med tillverkning av julgodis. Hela köket var belamrat med ingredienser, skålar, tillbehör och allt annat gott som skulle i godiset. Alla recept blev inte lyckade, men vi försökte igen och en av recepten vi lyckades med var chokladcrisp med cashewnötter och hasselnötter.

Julgodis med chokladcrisp

Ingredienser

2 dl cashewnötter
2 dl hasselnötter
50 g smör
200 g mörk choklad
3 msk ljus sirap
2 dl vårgårdaris

Gör så här

Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills skalet börjar lossna, ca 10 minuter. Ta bort skalet med fingrarna. Blanda smör, choklad och sirap i en kastrull. Värm så att smöret och chokladen smälter. Dra av kastrullen från värmen och rör i hasselnötter, cashewnötter och vårgårdaris. Fördela smeten i formar och låt svalna/stelna.

14 december 2012

Duka upp till jul!

För alla kreativa hjärnor där ute i landet börjar det väl även bli dags att fundera över dukningen till jul? Jag hittade två traditionella dukningar på temat klassiskt rött. Den övre kommer från Åhléns och de nedre bilderna kommer från Village. Jag gillar rött på jul, det är som sagt klassiskt och det tycker jag är snyggt.

Andra tips på juldukning?

Dukningsinspiration från Åhléns och Village

Snabb tzatziki

Överallt florerar julrecepten just nu. Alla är så himla duktiga och bakar mjuka kakor, småkakor, julinspirerade tårtor, bakverk och godis. Det är lätt att få lite panik just nu eftersom undertecknad själv inte är speciellt aktiv på julbakningens front. Men så är det ibland när dagarnas vakna timmar inte räcker till.

Igår gjorde jag i alla fall en klar favorit hemma, tzatziki. Jag är inget stort fan av sås och tzatziki är en bra ersättare till exempelvis en örtkryddad kycklingfilé. Och det är ju samtidigt så otäckt enkelt och går snabbt att göra.

Tzatziki

Ingredienser

grekisk eller turkisk yoghurt
vitlök
salt
peppar

Gör så här

Häll upp yoghurten i en skål, pressa ner vitlöksklyftor efter behag (det är så individuellt vad man tycker är gott). Rör sedan om och krydda med salt och peppar. Färdigt!

12 december 2012

Enchiladas till lunch i Tibro

Ännu en vecka med full fart. Onsdag redan säger almanackan och bara en och en halv vecka kvar att jobba innan jul. Både hjälp och skönt känner jag just nu. Idag är jag på resande fot och besöker kund nere på Västgötaslätten. Till lunch blev det enchiladas med kyckling på Brödboden i Tibro. Jättegott.

Enchiladas med kyckling

7 december 2012

Pyttipanna med bulgur som fredagslunch

Då var det fredag igen och första veckan i december är avklarad. Vilken vecka. Inte nog med stressymptom har vintern kommit till stan på riktigt. Äntligen snö i Karlstad! Lycka. Idag blir det jättegod lunch, min version av modern pyttipanna med bacon och bulgur. Passar på att mota bort förkylningsvibbar genom att ta två vitlöksklyftor istället för en, och hoppas nu på det bästa.

Trevlig helg på er!


4 december 2012

Juligt vit kladdkaka

Idag stod termometern på -16 när jag skulle iväg till jobbet. Hjälp vad kallt, men helt okej ändå. Vädret med gnistrande rimfrost är inte så dumt det heller. För att inte tala om den vackra blå himlen. Kom på att jag glömt lägga ut receptet från helgens adventsmys. Fy skäms på mig. Jag gjorde nämligen en vit kladdkaka i juliga muffinsformar. Jättegoda.

Vit kladdkaka med chokladgran

Ingredienser (8-15 st)

250 gr vit choklad
200 gr smör
3 ägg
2,5 dl ströstocker
2 dl mjöl

Garnering
3 dl vispgrädde
snöströssel
chokladgranar

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen grovt.
Smält smöret. Dra undan kastrullen från värmen, tillsätt chokladen och rör tills den har smält.
Vispa ägg och socker poröst.
Rör försiktigt ned chokladsmeten och tillsätt mjöl i äggsmeten.
Fyll dubbla muffinsformar till hälften med smet. Det blir ca 8 st om du har stora muffinsformar, ca 15 om du har mindre.
Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i ca 15-20 minuter (de ska vara kladdiga inuti). Ta ut dem och låt kallna.
Smält mörk choklad och spritsa ut granarna på ett bakplåtspapper. Låt svalna.
Vispa grädden och spritsa på den på muffinsen. Dekorera med chokladgranar och snöströssel.

Inspiration Tidningen Hembakat

3 december 2012

Julbord med jobbet

Nu har december börjat! Vet inte än om jag tycker det är bra eller bara stressigt. Men än så länge har jag nog inte riktigt fattat att hösten är förbi och vintern är här. I morse fick jag dock en hint om detta när jag kollade -15 grader på termometern. Hjälp! Hejdå slask! Skönt.

I sann adventsanda åt jag årets första julbord i fredags på Pitcher's. Jobbet hade julfest. Det blev en jättetrevlig kväll med god mat, många skratt, utsökt dessertbord och en hel del glögg. Gott. Min personliga favorit på julbordet är all fisk, det vill säga sill och lax i alla möjliga varianter. Och det fanns det som tur var gott om på Pitcher's. Och sen får vi ju inte glömma dessertbordet. Ris a la malta, choklad, godis med mera. Ja, det var verkligen en fröjd på alla sätt och vis.

Julbord på Pitcher's

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...