28 februari 2012

Potatismos med persiljesmak

När det tryter på innehåll i kyl och frys får man vara extra kreativ i sin matlagning. En enkel "panikmat" kan snabbt hottas upp med hjälp av några extra ingredienser. Så ser min mat ut idag. Grunden är köttbullar och potatismos. För att göra matlådan lite roligare och mer smakrik har potatismoset fått smak av persilja. Jättegott.


25 februari 2012

Smoothie med smak av sommar

Lördag och lyxfrukost. Det blev en smarrig smoothie med jordgubbar från i somras. Tillsammans med banan, vaniljyoghurt och lite lättmjölk blir det en otroligt fräsch och god frukostdryck.

21 februari 2012

Lax med ris och broccoli

Är inte kombinationen lax, ris (eller bulgur), broccoli och citronpeppar bland det godaste som finns? Det tycker i alla fall jag. En självklar standard när inspirationen tryter i matlagningen. Denna maträtt har jag gjort många gånger istället för fet "bakismat". Och det går bara inte att tröttna på detta. Mums!

20 februari 2012

Engelska scones möter svensk smoothie

Igår kväll bakade jag scones till kvällsmat. Det var nog bland det allra första jag fick göra på hemkunskapslektionen för typ hundra år sen, och jag vet att jag tyckte om det redan då. Sen har åren sprungit iväg och jag har bara ätit scones när någon annan bakat dem. Men nu är väntan över och jag blev rätt nöjd med resultatet, förutom att jag tänker göra dem lite större nästa gång.

Till mina nygräddade varma scones gjorde jag en supergod fruktsmoothie på banan, hallon, vaniljyoghurt och mjölk. Mums.

receptkälla: ica.se

Ingredienser
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50 g smör eller margarin
2 dl mjölk

Gör så här
Sätt ugnen på 250°C. Blanda sedan vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och salt i en bunke. Finfördela smör eller margarin i mjölblandningen. Tillsätt mjölk och rör snabbt ihop till en kladdig deg. Klicka ut 8 bullar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.


19 februari 2012

Gott rött vin

I helgen har vi druckit gott rött vin till maten. Inte för att jag kan speciellt mycket om vin, men Amarone har jag hört ska vara ett lite finare kvalitetsvin. Och det lever verkligen upp till förväntningarna. Jag kan verkligen rekommendera Amarone. Lite dyrare, men otroligt gott och smakrikt. Passar både till pizza och kött, ett middagsvin.

18 februari 2012

Hemmagjord pizza

Fredagsmys igår. Finalen av På spåret på tv:n. Nyduschad efter första träningspasset efter all sjukdom. Valet landade till slut på hemmagjord pizza med ruccola, parmaskinka och rödlök. Till detta serverades hemmagjord tzatziki och gott rött vin.

14 februari 2012

Hallonmousse på Alla hjärtans dag

Eftersom fortsatt sjukdom råder hemma och sambon jobbar sent ikväll valde jag en enkel väg ut i år. Jag gick till konditoriet ett kvarter bort och köpte bakelser. Shame on me! Jag vet, men just nu är det inte läge att ställa sig med en snorig näsa över kastruller och efterrättsfat. Däremot gjorde jag riktigt god hallonmousse för ett år sen just denna dag.

Hoppas att ni alla får en riktigt fin alla hjärtans dag.


12 februari 2012

Förmiddagsfika

Veckan som gått har inte varit min vecka kan man lugnt säga, men nu börjar sjukstugan här hemma att lösas upp. Orken saknas dock fortfarande så jag var tvungen att tacka nej till en dag i skidbacken. Istället tog jag en lugn förmiddag framför tv:n med fika och massor av underbar skidsport. Så kan det gå ibland.

11 februari 2012

Äntligen mat!

Efter att ha levt på smörgåsrån, blåbärssoppa och fiskbullar senaste dagarna blev det idag en superskön förändring. Riktig mat! Jippi! Jag testade verkligen magen för i lådan låg fullkornspasta. Men det gick bra. Till pastan hade jag goda pastasås på tonfisk.

7 februari 2012

Choklad + lakrits

Någon mer än jag som testat nya Marabou Black med det bästa från två världar - choklad och lakrits. Helt okej smak faktiskt.

Nyhet - Ballerina Cookies

Här kommer ännu mer sockerbomber från helgen. De enda icke hemmagjorda kakorna på faten var nyheten Ballerina Cookies. Så otroligt goda. Om du tycker om vanliga Ballerina kommer du garanterat att tycka om dessa också.

I förgrunden syns även mina favoriter sen liten - hallongrottor. Inte helt fel det heller.


6 februari 2012

Chokladmoussetårta

Helgens födelsedagstårta blev en ren chokladnjutning - Chokladmoussetårta med kladdkakebotten. Hur gott, krämigt och mäktigt som helst. Ett rent paradis för ett chokladmonster som jag. Tyvärr hittade jag inget recept som var klockrent så jag fick komponera ihop ett själv genom att använda "många bäckar små". Men gott blev det och inte var tårtan speciellt svår att göra heller, vilket självklart höjer status på den än mer. Jag tror inte att kombinationen kan bli bättre än så. Denna kommer jag garanterat göra igen.


Ingredienser
Botten
110 g smör
2,25 dl socker
1 msk sirap
2 st ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Chokladmousse
4 dl grädde
2 dl socker
350 gr philadelphiaost
200 gr mörk choklad
200 gr ljuschoklad

Garnering
hallon, frysta eller färska
florsocker

Gör så här
Börja med botten Sätt ugnen på 175 grader.Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen ett i sänder under fortsatt vispning. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Tillsätt mjölblandningen i smeten. Bred ut i en smörad, bröad springform, 24 cm i diameter. Grädda i 175 grader, 18 min. Låt svalna.

För att göra moussen, vispa grädden. Blanda philadelphiaost och socker. Smält mörk och ljus choklad. Rör försiktigt samman allt.

Bred moussen över kladdkakebotten. Låt den sedan stelna i minst två timmar innan servering.

5 februari 2012

Soppa på köttfärs, morötter & vitkål

Efter gårdagens totala sockerchock när släkten var här (recept kommer) var vi tvungna att ta en liten paus. Därför blev det soppa på köttfärs, vitkål, morötter, lök och krossade tomater till söndagslunch idag. Och en liten brödbit av GI-bröd till (ren tillfällighet).

Stek köttfärsen för sig och blanda sedan i den tillsammans med övriga ingredienser, tillsätt buljongtärning och lite extra vatten, kryddor och låt det koka ihop. Svårare än så var det inte här hemma i dag. Gott.

3 februari 2012

Pestopasta med chorizo

Vad äter man en fredag och laddar upp inför helgen? Ett tips är god pestopasta med chorizo. Jag brukar göra den ibland när jag egentligen är sugen på hederlig korv och makaroner, detta känns dock som ett betydligt bättre, nyttigare och mer smakrikt alternativ.

Ingredienser
400 g pasta (t ex penne)
400 g rå/färsk chorizo
olivolja
1 kruka basilika
1 burk tomatpesto (à 200 g)
2 dl lättcrème fraiche
ca 50 g parmesanost
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här
Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Skär chorizon i slantar. Fräs 3-5 minuter i olja. Grovhacka basilikan, spara några blad till servering. Häll av pastan och blanda med tomatpesto, crème fraiche och basilika. Smaka av med salt och peppar. Servera pastan med korven. Hyvla över parmesan och garnera med basilikablad.

receptkälla: ica.se

2 februari 2012

Bakning pågår

Hej! Ber om ursäkt för dåligt uppdaterande. Det är lite mycket just nu och även om jag bakar nästan varje dag inför släktkalaset på lördag finns ingen tid att hinna blogga om det. Men jag lovar, det kommer. Så här såg det ut härom dagen när jag satt och tittade igenom mina kokböcker för att få lite inspiration och tips. Choklad är en personlig favorit så det kommer bli någon form av chokladtårta på lördag.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...