31 december 2011

Gott nytt år!

Nu ligger väl alla snart i startgroparna för att fira in det nya året. Här kommer lite inspiration i sista minuten till den som inte vet hur kvällens bordsdukning ska se ut. Så här gjorde i alla fall jag förra året.

Gott nytt år till alla och full fart mot 2012!


27 december 2011

Broccoligratäng med kassler

Ber om ursäkt för frånvaron här, men julveckan var allt annat än lugn så bloggandet fick komma i andra hand.

Nu är julhelgen över och här hemma försöker vi återgå till vardag och ett betydligt mindre intag av sötsaker. Idag lagade vi dessutom riktig mat igen efter all julmat och traditionella rester.

Broccoligratäng med kassler. Allt som behövs är broccoli, kassler, gratängost, grädde, vitlökssalt och peppar. Servera med ris.

21 december 2011

God smak i tekoppen

Jag har testat en ny tesmak. Jättegott med en blandning av mandarin och apelsin. Perfekt läge att ta fram den största tekopp du har och mysa i soffan.

19 december 2011

Pastasås med broccoli och bacon

Dagens lunch var en krämig pastasås gjord på bacon, broccoli och purjolök. Som bas i alla fall, men lägg därefter till parmesan och lite kryddor och smakerna bara exploderar. Mums. Detta fyller med lätthet mina kriterier på matlagning; snabbt, enkelt och gott.


18 december 2011

Julmust perfekt till julbordet

Hur mycket julmust dricker du under julen? I det här hushållet står sambon för störst del av konsumtionen och den ena flaskan efter den andra försvinner. Nästan lika fort som julosten minskar i storlek, fast där är jag den mest skyldige.

Julmust är i alla fall storsäljaren under jul. Den gör sig allra bäst till julbordets läckerheter tycker jag. Höjer smaken av både fisk och kött.

16 december 2011

Traditionella eller moderna lussebullar?

Jag älskar saffran som krydda vid bakning. Därför är julen lite speciell eftersom vi pratar extra mycket saffran då. I år har jag avancerat från att göra klassiska lussebullar med russin till mer moderna saffransbullar med mandelmassa, men vilket är egentligen godast? Jag kan inte riktigt bestämma mig. Båda sorterna smakar gudomligt gott.


13 december 2011

Lasagne med rödvin

I helgen gjorde vi lasagne till middag. Jättegott. Speciellt eftersom jag stod bredvid och fixade sallad och disk... Det är skönt när man ibland kan dela på matlagandet. Jämställdhet i köket. Jag är ganska avundsjuk på sambon när jag ser honom med ytterst lätthet manövrera i köket utan recept. Och resultatet blir alltid bländande.

Denna gång tror jag att rödvinet han hade i lasagnesåsen verkligen höjde hela maträtten. I övrigt var det inga konstigheter i; nötfärs, gul lök, vitlök, tomater, tomatpuré och gratängost. Och förmodligen någon mer spännande kryddblandning som han brukar vara känd för. Succé blev det i alla fall tillsammans med min sallad på ruccola, tomater, olivolja och lite salt.


11 december 2011

Varm nyponsoppa till kvällsmackan

Just nu sitter jag och lyssnar på regnet mot fönstret. Trist decemberväder. Under vintermånaderna är ljus och sol en bristvara. Därför försöker jag äta vitaminrika mat. Ikväll blev det varm nyponsoppa till kvällsmackan. Gott. Nyponsoppa är även en trevlig efterrätt, då med glass eller grädde i. Hur tycker du annars att nyponsoppa ska serveras? Tips på tillbehör?

8 december 2011

Allt i ett-kyckling

Ett gott och enkelt kycklingrecept är aldrig fel. Jag har ett som jag brukar ta till när jag har lite "rester" i frysen. Det vill säga lite blandad kompott av frysta grönsaker.

Receptet har några år på nacken, men genom att variera vilka grönsaker jag stoppar i blir det aldrig exakt likadant. Perfekt.

Ingredienser (4 port.)
900 g kycklingben/kycklingfiléer
2 msk repad. finhackad timjan
1 påse frysta grönsaker à 900 g
150 g fetaost
2 dl matyoghurt
1/2 citron (rivet skal)
olivolja
salt och peppar

Gör så här
Sätt ugnen på 200°C. Blanda kycklingen med timjan, 1 msk olja, 1 tsk salt och 2 krm peppar i en bunke.
Lägg kycklingen och grönsaksblandningen i en långpanna. Sätt in i ugnen 25-30 minuter.
Skär ett snitt i kycklingen, kommer klar köttsaft ut är den färdig. Gaffelmosa fetaosten och blanda med yoghurten och citronskalet. Servera med fetaröran och bröd.

receptkälla: ica.se


5 december 2011

Fiskgratäng à la Sofia

En av absoluta favoriterna i hemmet är världens godaste (och enklaste) fiskgratäng. Receptet kommer självklart från början från mamma, men jag har gjort lite modifieringar. Oftast brukar jag ha broccoli och färska tomater i, men idag blev det gröna ärter, majs och små minibroccoli. Gott det med.

Ingredienser
500 gr fiskblock (ex. torsk)
1/2 förpackning frysta grönsaker (broccoli, majs, ärter)
3 dl vispgrädde
riven ost
salt och peppar
dill

Gör så här
Lägg grönsakerna i botten på en ugnfast form och lägg tinade fisken ovanpå. Salta och peppra fisken. Häll därefter på dill "efter behag" (jag älskar dill och brukar vräka på ganska mycket). Häll över grädden och riven ost. Sätt ugnen på 225 grader och grädda gratängen i ca 25 minuter. Servera gratängen tillsammans med kokt ris.


2 december 2011

Smarrig saffransglass

I jultider är det mycket saffran i våra söta bakverk. Själv upptäckte jag en ny favorit förra året. Saffransglass. Hur gott som helst och med en hint av honung. Rekommenderas till alla som vågar sig på glass mitt i vintern, men jag lovar att det är värt lite extra kyla.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...